RRmessut_2024_banneri_1918x510

Esiintyjät

R&R-messut tarjoaa kävijöille laadukasta, inspriroivaa ja informatiivista messuohjelmaa. Lavalla keskustellaan mm. rakentajan sopimuksista, älykodeista ja keittiöremonteista, annetaan vinkkejä sisustamiseen sekä ohjeita kotipuutarhan perustamiseen.

Tänä vuonna tarjoamme kävijöille myös runsaasti ilmaisia neuvontaklinikoita ohjelmanumeroiden jälkeen Rakentaja.fi:n osastolla:
- Seija Strandin sisustusklinikka (sunnuntai)
- Kati Jukaraisen puutarhaklinikka (lauantai)
- Kiinteistölakimies Markus Talvion oikeusneuvontaklinikka (lauantai)
- Arkkitehti Tero Seppäsen tilasuunnitteluklinikka (lauantai)

Tutustu esiintyjiimme tarkemmin alta ja katso tarkempi päiväkohtainen ohjelma täältä.


ella kanninen ja jasmiini lappalainen kuvassa hassuttelevat remonttitarvikkeilla

Molempien luentojen loppupuolella on Q&A, jossa yleisö voi kysyä mieltä askarruttavista remonttiasioista Ellalta ja Jasmiinilta. Tule kuuntelemaan ja kysymään!

Ella Kanninen ja Jasmiini Lappalainen | La 27.1. klo 14-15 & su 28.1. klo 12-13

Lauantaina: Vinkkejä oman kodin remonttiin – jo pienellä panostuksella voi saada ihmeitä aikaan

Sunnuntaina: Vanhan mökin muodonmuutos – kahden erilaisen mökin remontit lattiasta kattoon

Ella Kanninen on tuttu toimittaja ja juontaja monesta television matka- ja kulttuuriohjelmasta, mutta remontointikokemusta hänellä on vasta muutaman vuoden verran. Jasmiini Lappalaisen päivätyö on media-alalla, mutta intohimo remontointiin syntyi jo parikymppisenä – itse remontoituja kohteita on takana jo kahdeksan.

Jasmiinin ja Ellan yhteinen remppataival kertoo ystävyydestä ja kuinka innostus ja yhdessä tekemisen taika tarttui niin, että lopputuloksena syntyi myös kaksi kirjaa: Jokanaisen remonttikirja ja Jokanaisen mökkiremontti -kirja. Ensimmäinen kirja on suunnattu aloittelijoille ja jo vähän remonttia tehneille, toinen vanhoja taloja tai mökkejä remontoiville. Jokanaisen remonttikirja rohkaisee jokaista aloittelevaa remontoijaa tarttumaan rohkeasti työkaluihin ja tekemään erilaisia kunnostustoimenpiteitä itse . Ellan kommentit avaavat ensikertalaisen kokemuksia eri töistä. Kirjaa täydentävät eri alojen ammattilaisten haastattelut.

Lauantaina Ella Kanninen ja Jasmiini Lappalainen näyttävät havainnollistavien esimerkkien ja runsaan kuvamateriaalin kautta, miten ensikertalainen tai vähän remonttia tehnyt voi aloittaa oman kodin kunnostamisen ja kuinka pienilläkin muutoksilla voi muuttaa kodin eri tilojen ilmettä. Kaksikko kertoo esityksen aikana parhaita vinkkejään ja rohkaisevat jokaista tarttumaan telaan.

Sunnuntaina Ella Kanninen ja Jasmiini Lappalainen näyttävät havainnollistavien esimerkkien ja runsaan kuvamateriaalin kautta miten kaksikon hankkimat huonokuntoiset mökit remontoitiin lattiasta kattoon. Ellan 1970-luvun pyöröhirsimökki koko täydellisen uudistumisen sekä sisältä että ulkoa ja Jasmiinin 1930-luvun vanha talo remontoitiin vanhaa kunnioittaen.


Kuvassa Seija Strand
© Jenna Peltonen

Sisustusklinikkaan voi osallistua kuka tahansa messuvieras veloituksetta. Huomioithan kuitenkin, että paikat täytetään saapumisjärjestyksessä ja konsultaatioaika on rajallinen. Sisustusklinikka on avoinna rajoitetun ajan Seijan luennon jälkeen sunnuntaina 28.1.2024.

Seija Strand | Su 28.1. klo 13.00-14.00

Ammattilaisen käytännön vinkit sisustukseen

Seija Strand, sisustussuunnittelija SI, on tullut laajalle yleisölle tutuksi Kotoisa TV-ohjelmasta. Seijan korostaa, että hyvä suunnittelu on tärkeä pohja niin budjetin kuin aikataulunkin kannalta, olipa kyseessä sitten remontti- tai uudiskohde. Asiakaslähtöisyys ja kuunteleminen ovat Seijan mielestä sisustussuunnittelijan tärkeimpiä ominaisuuksia ammattitaitoisen suunnitteluosaamisen lisäksi.

– On tärkeää kuunnella tarkasti asiakkaiden toiveita ja tarpeita, mutta hyvän sisustussuunnittelijan tehtävä on myös haastaa ja tuoda esiin uusia näkökulmia asiakkaan vakiintuneiden rutiinien ja ajatusmallien rinnalle. Pidän myös erittäin tärkeänä hyvää ja sujuvaa yhteistyötä niin asiakkaan kuin urakoitsijoiden kanssa. Meillä kaikilla on yksi yhteinen tavoite eli saada asiakkaalle toiminnallinen, kaunis ja laadukkaasti toteutettu lopputulos, Seija korostaa.

Rakenna & Remontoi -messuilla Seija kertoo yleisesti sisustamisesta ja luo katsauksen tämän hetken sisustustrendeihin. Lisäksi yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä mukaan Seijan vetämään sisustusklinikkaan, jossa hän ratkoo asiakkaiden sisustuspulmia ja antaa vinkkejä esimerkiksi värien ja materiaalien valintaan pikakonsultaation merkeissä. Nappaa siis mukaasi muutama valokuva sekä pohjakuva muutosta kaipaavasta kohteesta ja tule kuulemaan huippuammattilaisen vinkit omaan kotiisi!


Lähikuva Kati jukaraisen kasvoista
© Versoileva

Puutarhaklinikkaan voi osallistua kuka tahansa messuvieras veloituksetta. Huomioithan kuitenkin, että paikat täytetään saapumisjärjestyksessä ja konsultaatioaika on rajallinen. Katin puutarhaneuvonta on avoinna rajoitetun ajan luennon jälkeen lauantaina 27.1.2024.

Kati Jukarainen | La 27.1. klo 12.45-13.45

Pienen pihan suunnittelu – ota kaikki irti pihasi neliöistä

Kati Jukarainen on pihasuunnittelija, kirjailija ja puutarhatoimittaja. Hän on ollut mukana myös mm. Suomen kaunein piha sekä Huvila & Huussi -TV-ohjelmissa. Nyt on mahdollisuus tulla kuuntelemaan Katin viisaita vinkkejä myös RR-messuille.

Ota haltuun puutarhan suunnittelun alkeet maisemasuunnittelija Kati Jukaraisen johdolla. Luennolla sukelletaan kasvien ja rakenteiden ihmeelliseen maailmaan ja käydään läpi, miten osista sidotaan toimiva kokonaisuus pienellekin pihalle.

Löydä vastaukset muun muassa kysymyksiin: Miten oma puutarha perustetaan? Mistä tulee aloittaa ja mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka on hyvä ottaa huomioon? Katin neuvoilla valitset puutarhasi paikan oikein, miten luot hyvän perustan kasvupaikoille, mitä lajikkeita valita ja kuinka teet siitä helppohoitoisen.


Kuvassa arkkitehti pekka saatsi kyykyssä syksyisessä maisemassa

Arkkitehti Pekka Saatsi | Pe 26.1. klo 15.00-16.00

Oppeja ja neuvoja perinnerakentamisesta nykypäivän rakentajalle

Pekka Saatsi on arkkitehti, joka on toimistossaan yhdessä Emilia Saatsin kanssa erikoistunut vanhojen rakennusten ja ympäristöjen restaurointiin sekä uusien terveellisten ja kestävien rakennusten suunnitteluun. Pekka pyrkii työllään vaalimaan vanhaa ja luomaan uutta merkityksellistä ympäristöä. Pekan intohimona on rakennustapa, joka toimii luonnonlakien kanssa.

RR-messuilla Pekka Saatsi kertoo perinteisen rakentamisen parhaista piirteistä, joita voidaan hyödyntää nykypäivän omakotitalojen rakentamisessa tai vanhojen korjaamisessa. Esityksen aikana käydään läpi mm. tuulettuva vintti, painovoimainen ilmanvaihto sekä rossipohja. Pekka esittelee myös suunnittelemiaan omakotitalojen uudis- ja korjausprojekteja, joissa kaikkea tätä on hyödynnetty.

Saatsi Arkkitehdit on Emilia ja Pekka Saatsin 100-prosenttisesti omistama suomalainen perheyritys, jolla on pitkä ja monipuolinen kokemus laadukkaasta ja vastuullisesta suunnittelusta. Toimiston erityisosaamisena on rakennusperinnön vaaliminen, ja sen referenssikohteisiin kuuluu kymmeniä suojelukohteiden restaurointeja ja rakennushistoriaselvityksiä koko Suomen alueella. Blogissaan (www.saatsi.fi/blogi) Pekka ja Emilia kirjoittavat asioista, jotka ovat heille arvokkaita.


Natalia Salmelan kasvokuva
© Janita Autio

Nata Salmela | La 27.1. klo 12.00-12.30 & su 28.1. klo 14.15-14.45

Raksaa & Fiksaa LIVE podcast lauantaina ja sunnuntaina

Nata Salmela on yksi Suomen pitkäaikaisimmista ja menestyneimmistä somevaikuttajista. Natalla rakentaminen on verissä. Hän ajautui remonttien pariin isänsä kannustamana ja omia koteja remontoimalla. Omaksi iloksi toteutetun lähes kymmenvuotisen remppataipaleen jälkeen Nata alkoi sijoittaa kiinteistöihin ammattimaisesti – samalla toteuttaen miljoonia suomalaisia kiinnostavaa rakennusaiheista sisältöä kanavissaan. Sisällöntuotannon, esiintymisen ja puheen ammattilainen on ehtinyt uransa varrella konseptoida, toteuttaa ja julkaista jo neljä podcastia. Elokuussa 2023 lanseerattu ja Rakentaja.fi kanssa yhteistyössä toteuttama Raksaa & Fiksaa -podcast yhdistääkin Natan kaksi suurinta intohimoa: rakentamisen ja audion.

Raksaa & Fiksaa LIVE-podcastit messuilla lauantaina ja sunnuntaina:

Lauantaina | Miten 2020-luvun älykoti voi säästää energiaa, euroja ja hermoja? – Keskustelemassa Nata Salmela ja kaupallinen tuotepäällikkö Juhani Hallamaa, Schneider Electric.


kuvassa juristi markus talvio sekä remonttipiiskurina tunnettu perttu sirviö

Oikeusapuneuvontaklinikkaan voi osallistua kuka tahansa messuvieras veloituksetta. Huomioithan kuitenkin, että paikat täytetään saapumisjärjestyksessä ja konsultaatioaika on rajallinen. Markuksen oikeusapuneuvonta on avoinna rajoitetun ajan luennon jälkeen lauantaina 27.1.2024.

Kiinteistölakimies Markus Talvio & Perttu Sirviö | La 27.1. klo 15.00-16.00

Rakentajalle ja remontoijalle tärkeät sopimukset teoriassa ja käytännössä

Kiinteistölakimies Markus Talvio, OTM, Jurinet Oy:stä sekä remonttipiiskurina tunnettu juontajamme Perttu Sirviö nostavat esiin muutamia keinoja, joilla rakennuttaja sekä remontoija voivat tilaajana varmistua siitä, että pientalon rakennus- tai remontointihanke saadaan toteutettua suunnitelmien mukaisesti, vaikka talotoimittajan tai remonttifirman taloudellinen tilanne heikkenisi. Aihetta käsitellään niin teoriassa kuin esimerkkien kautta.

Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä koko luennon ajan Markukselle sekä Pertulle. Tule mukaan kuuntelemaan ja selvittämään, onko sinun projektisi turvattu!


Kuvassa Tero Seppänen

Pohjapiirustusklinikkaan voi osallistua kuka tahansa messuvieras veloituksetta. Huomioithan kuitenkin, että paikat täytetään saapumisjärjestyksessä ja konsultaatioaika on rajallinen. Doventuksen pohjapiirustuneuvonta on avoinna rajoitetun ajan luennon jälkeen lauantaina 27.1.2024. Osasto H15

Arkkitehti Tero Seppänen, Doventus Oy | La 27.1. klo 10.30-11.15

Pääsuunnittelijan rooli pientalohankkeessa – näin syntyy unelmien talo

Arkkitehti ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen kertoo meille arkkitehti-pääsuunnittelijan roolista pientalohankkeessa. Tässä roolissa on aina avainasemassa kuunnella asiakasta.

Yksilöllisessä pientalohankkeessa arkkitehti eläytyy ja ”virtuaalirakentaa parhaan pohjapiirustuksen”. Asiakkaalle toiminnallisista pohjapiirustuksista jalostetaan rakennuksen puhutteleva ja omintakeinen muoto. Arkkitehti Seppänen kertoo unelmapohjien ja -talojen syntymisestä Doventus Oy:n 20-vuotisjuhlaluennossa. Tervetuloa kuulemaan!

Esityksen jälkeen voit tulla Doventuksen messuosastolle ”pohjapiirustusklinikkaan” ja kertomaan elämäsi kodin haaveista.


vertian topi jokinen vihreä huppari päällä kuvassa mietteliään näköisenä

Vertia palkintojenjakotilaisuus, Topi Jokinen | Pe 26.1. klo 14.00-14.45

Tutkitusti tiivein talotoimittaja -palkintojen jakotilaisuus

Rakentamisen laadunvarmistukseen erikoistunut Vertia jakaa palkinnot Suomen tutkitusti tiiveimmille talotoimittajille. Vertian tehtävänä on parantaa rakentamisen laatua. Se on mukana varmistamassa ja kehittämässä suurimpien talotoimittajien sekä rakennusliikkeiden laatua. Vertia toteuttaa tiiveysmittaukset noin 40 prosenttiin kaikista uusista pientaloista. Muita Vertian palveluita ovat mm. kosteusmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset sekä vesivahinkojen kartoitus ja kuivaus.

Tilaisuuden alussa Vertian toimitusjohtaja Topi Jokinen avaa tiiveyden merkitystä nykyaikaisessa rakentamisessa sekä esittää 12 000 tilastoidun rakennuksen perusteella kuinka tiiviitä nykyaikaiset rakennukset ovat, mistä ne vuotavat ja mitkä ovat olennaisimpia asioita, joita rakentajien kannattaa huomioida. Lopuksi palkitaan tutkitusti tiiveimmät talotoimittajat.


Kuvassa Hannele Rämö

Hannele Rämö | Su 28.1. klo 11.00-11.50

Sisäilmainfopiste: Millaisia hajuja asunnossa voi olla?

Rakennusterveysasiantuntija, toiminnanjohtaja Hannele Rämö Asumisterveysliitto AsTe ry:stä kertoo millaisia hajuja asunnoissa voi olla. Jos kodissasi haisee, mistä voit aloittaa? Mitä mitataan ja miten mitataan? Kuka tutkii? Mitä asiakirjoja tarvitset?

Kaikkiin ylläoleviin kysymyksiin vastaa asiantuntija Hannele Rämö. Hannele kertoo, mitä voit tehdä, jos epäilet hajuongelmaa kodissasi. Hannele tuo myös muutamia hajunäytteitä mukanaan sekä runsaasti kuvia kenttätyön kohteista. Tällä luennolla pääset selville hajujen aiheuttajista ja niihin liittyvistä faktoista konkreettisesti ja kirjaimellisesti.

Kysymyksiä voi Hannelelle esittää luennon aikana ja sen jälkeen.


Kuvassa Kati Jaakkonen eli hellapoliisi istuu takan edessä koira sylissä

Hellapoliisista Kati ja Jami Jaakonen & Valokuitunen | La 27.1. Klo 11.15-12.00

”Meillekin tuli valokuitu!”

Yksi Suomen pitkäaikaisin ja suosituin ruoka- ja lifestylebloggaaja Hellapoliisi Kati Jaakonen muutti perheensä kanssa uuteen asuntoon, josta puuttui nettiyhteys. Katilla ja hänen video- ja valokuvaajapuoliso Jamilla oli vaatimus: kotiin on saatava valokuituyhteys, joka on nopea ja toimintavarma. Valokuitunen rakensi Jaakosen perheen omakotitaloon valokuidun ja tässä puheenvuorossa Kati ja Jami kertovat, miksi valokuitu oli heille elintärkeä ja minkälaista sen käyttäminen on ollut.

Etukäteen Katia hirvitti moni asia pihalle kaivettavassa kuidussa ja nyt haastattelussa hän paljastaa suurimmat ennakkoluulonsa ja vinkkinsä valokuituasennuksen jälkeen. Puheenvuorossa myös Valokuitusen markkinointipäällikkö Lisa Kukila kertoo muun muassa, millaisiin koteihin valokuidun voi hankkia ja mitä vaiheita sen rakentamisessa on. Kuulet myös, minkälaiseen toimitusaikaan asiakkaan on hyvä varautua ja mitä ylipäätään kannattaa huomioida ennen kuin tekee valokuitutilauksen.

Haastattelun jälkeen Jaakoset vierailevat Valokuitusen messuosastolla D22.  Tervetuloa tapaamaan Hellapoliisia osastolle ja kysymään lisää!