Sähköistyksen kartoitus kertoo valmiuden autojen lataukseen

Kevään kuuma kysymys taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille on, milloin saamme autoille latauspisteet. Jotta päätöksiä voi tehdä, tarvitaan sähköurakoitsijan tekemä kartoitus. Viivytellä ei kannata, sillä autoja on jo noin 55 000 ja latauslaitteiston asennuttamiseen on haettavissa rahallista tukea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.

Sähköauton lataus on nyt monessa taloyhtiössä keskustelun ja päätöksien aiheena.

Sähköurakoitsijalta nykytila ja vaihtoehdot

Ammattilainen arvioi latauspisteiden toteuttamismahdollisuudet sekä eri ratkaisuvaihtoehdot ja niiden kustannukset. Lähtökohtia ovat taloyhtiön sähköliittymän mitoitus ja sähkökeskuksen kapasiteetti, joiden on riitettävä latauspisteiden sähkönsyöttöön.

Arvioinnin kohteena ovat lisäksi muun muassa sähköjärjestelmän yleinen kunto ja autopaikkojen lämpötolppien kaapelointi. Myös haluttujen latauspisteiden teho ja latausjärjestelmän älykkyyden taso vaikuttavat muutostarpeisiin.

Latauskartoituksen voi tilata isännöitsijä, huoltoyhtiö tai taloyhtiön edustaja, sillä se ei vaadi heiltä erityisosaamista. Raportti tarjoaa vastaukset taloyhtiön hallituksen ja asukkaiden esittämiin kysymyksiin koskien valmiuksia, muutostarpeita ja kustannustasoa.

Tulokset antavat faktoihin perustuvan pohjan päätöksenteolle. Jos latauspisteiden toteutukselle ei ole ylittämättömiä teknisiä esteitä, voivat hallitus ja isännöitsijä valmistella niiden rakentamista koskevan ehdotuksen yhtiökokouksen päätettäväksi.

Omistajuus vaikuttaa päätöksentekoon

Mikäli autopaikat ovat taloyhtiön hallinnassa, voidaan hankkeen kustannukset jakaa yhtiöjärjestyksen vastikeperusteella kaikkien osakkeenomistajien kesken. Ehtoja tähän ovat, että uudistuksella kiinteistö saatetaan vastaamaan ajankohdan tavanmukaisia vaatimuksia ja maksuvelvollisuus pysyy kohtuullisena.

Joissakin taloyhtiöissä autopaikat ovat osakkeenomistajien hallinnassa, ja hankkeesta tulee merkittävää hyötyä vain heille. Tällöin yhtiökokous voi päättää ns. tuplaenemmistöpäätöksellä, että vastiketta näiden kustannusten kattamiseksi maksavat vain näiden autopaikkojen osakkeenomistajat.

Jos uudistusta ei voida pitää tavanomaisena, pitää noudattaa yhdenvertaisuusperiaatetta. Tällöin vastaavan latauspisteen myöhemmin hankkiville ei saa aiheutua enempää kustannuksia kuin uudistukseen alun perin osallistuneille. Yhtiökokous voi päättää tästä määräenemmistöllä.

Sähköauton lataukseen löytyy eri ratkaisuja.

Latauskartoitus nyt ja päätökset seuraavassa yhtiökokouksessa

Latauspisteiden rakentaminen taloyhtiöihin on nyt hyvin ajankohtaista ja siihen saa myös yhteiskunnallista tukea. Kattavan, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n lakimiehen kirjoittaman artikkelin ”Yhtiökokous päättää taloyhtiön latauspisteistä” voit lukea Sähköala Koti -lehdestä sivuilta 26-27.

Lisätietoja ja sähköurakoitsijoita: www.löydäsähkömies.fi